Was ist das, „Digital Humanities“? – Gastvorträge an der Universität Verona

19.03.2018 12:31 Uhr

Vom 19. bis zum 28. März 2018 hält Prof. Dr. Øyvind Eide zwei Seminare an der Universität zu Verona. Dient die Veranstaltung „What is ‚Digital Humanities‘ and what is it doing in humanities departments“ (19. bis 23. März) als Einführung in den Forschungskomplex der Digital Humanities, so hat das Seminar „Modelling the textual universe through mapping“ (26. bis 28. März) die Prozesse des Abbildens, Repräsentierens und Kartierens zum Inhalt:

Through this course the students explore how modelling in the form of media transformation can be used as a text analysis tool. A number of different examples will be shown, highlighting how both different methodologies, different theories, and different technological solutions influence how a text based map is created.The course will discuss the mapping of fiction as well as the mapping of non-fictional texts, mostly historical texts.

Ausführliche englischsprachige Veranstaltungsbeschreibungen finden sich unter  http://www.dlls.univr.it/?ent=iniziativa&convegno=1&id=7706.